Den miljøvennlige hagen er også klimasmart!

Den miljøvennlige hagen er også klimasmart!

Publisert av Erik Sennesvik den 04.07.20. Oppdatert 05.07.20.

En klimasmart hage innebærer mange ulike ting. Kort sagt må det være en balanse mellom biologisk mangfold, lokale forhold og teknikker som gjør at hagen både er funksjonell og klimavennlig. Dette gjelder ikke bare for de som har en stor hage eller kolonihage, men også for de som har en byleilighet med balkong og minidrivhus. Alle kan dyrke klimasmart!

Nytteinsektenes rolle

Stadig flere har blitt gjort oppmerksom på den viktige rollen insektene har når det kommer til å pollinere, angripe skadedyr og bidra til det biologiske mangfoldet. Humler, bier og marihøner bidrar til at hagen din holder seg fin og at plantene har det bra. Hvis du snur på det, vil de riktige blomstene og plantene tiltrekke seg disse nytteinsektene, noe som kommer alle parter til gode. Frosken er et annet dyr som kan være fin å ha i hagen. Frosker er truede arter som er fantastiske når det gjelder å drepe skadedyr. Ønsk dem velkommen inn i hagen din!

Nærdyrkede vekster

Økologiske grønnsaker og lokalt dyrkede planter blir stadig mer populære. Ikke minst fordi de bidrar til å redusere transportaktivitet rundt omkring i verden. Det er dessuten svært fint å kunne spise det man selv har dyrket frem fra frø. Dyrk dine egne næringsrike tomater, agurker, urter og krydder, samt andre bladgrønnsaker, og smak forskjellen i forhold til det du kjøper i butikken. Du kan dyrke spiselige planter både i hagen og på balkongen eller på terrassen.

Riktig dyrkingsjord til de beste plantene

Jorden er både plantens livskilde og apotek. På samme måte som at mennesker trenger riktig kosthold for å føle seg bra, må planter ha riktig jord for å trives og vokse seg sterke. Det er imidlertid også viktig at jorden er miljøvennlig og naturlig, uten farlige stoffer som truer mikrolivet. Hvis du vil dyrke på en klimasmart måte, velger du økologisk jord eller jord med naturlig gjødsel. Dette finner du selvfølgelig hos oss!

Andre tips for mindre klimaavtrykk

Det er også mye du kan gjøre selv for å skape en bærekraftig hage. Noen av disse tiltakene er også bra for økonomien, ettersom det hele dreier seg om resirkulering og sparing.

Ta vare på frøene. Ikke kast gjenværende frø – spar dem heller til neste sesong. Noen frø er mer holdbare enn andre, som for eksempel tomat, valmue, karse og ruccola. Frøene legges i litt tørkepapir og oppbevares tørt.

 Dra nytte av trekasser. Gamle fruktkasser i tre er perfekte for hjemmedyrking. Du kan også bruke avfallsvirke og lage dine egne. Mal gjerne kassene i fine og miljøvennlige farger. TIPS! Mindre kasser kan henges opp med en snor i trygg avstand fra skadedyr på bakken.

Kompost. Sørg for å skaffe en kompostbinge til hagen. Den blir et utmerket hjem for ulike nytteinsekter, samtidig som den gir næringsrik jord til alle plantene i hagen din. Du vet vel at den næringen du lager selv blir den beste?

Ved å spare på ressursene og bruke litt fantasi, kan du dyrke i hagen eller på balkongen på en unik og miljøvennlig måte. Enten du allerede er i full gang med å dyrke økologisk eller du er interessert i å lese mer om den klimasmarte hagen, har vi oppskriften på suksess!