Vi spør kommunen!

Vi spør kommunen!

Publisert av Erik Sennesvik den 06.10.21.

Økriveien – Farlig skolevei fra Brenne til Bryn skole


Det er etablert nytt kjøremønster for busser slik at reisende til Sandvika / Oslo slipper å sitte på bussen rundt hele Rykkinn-feltet på vei til Kolsås terminal.  Dette er positivt.
I den forbindelse er det etablert et nytt busstopp rett ved krysset Økriveien/ Angerstveien, ovenfor Angerstveien 2B. Kryssingen av Økriveien er blitt mer uoversiktlig.  Det er både tett med veikryss i området, hovedterminal for Rykkinnbussen, fotgjengerfelt og inn/ut-kjøring fra bensinstasjon.  
Dette gir mange forhold å være oppmerksom på for trafikanter på denne korte strekningen.

Overgangen er samtidig hovedvei for skolebarn til og fra Brenneområdet og Bryn skole.  Vi ber om at Bærum kommune tar de nødvendige kontakter for å sikre overgangen bedre.  Lysregulering eller fartshump med grense 40 km/t kan være mulige løsninger.  
Berger og Rykkinn Vel tar gjerne en befaring med kommunen.

 
Fra foreldre har vi fått dette denne beskrivelsen:
«Undertegnede følger barn hver dag til Bryn skole og krysser over omtalt kryss min 2 ganger hver dag. Vi observerer at dersom det kommer en buss så er busstoppet for kort, slik at bakenden av buss står rett ovenfor fotgjengerovergangen. Konsekvensen er at motgående bilister, som kjører vestover, mister oversikten- og ser ikke om det kommer barn over fotgjengerfeltet. Dessverre tenker ikke alle små barn på at det kan komme biler når de går over fotgjengerfeltet rett bak bussen. Vi, har fått tilbakemelding fra mange om dette, er redd for at det kan skje en ulykke her og ber altså Viken forlenge busstoppet med noen meter slik at vi får bedre siktlinje både for bilister og fotgjengere i krysset når bussene stopper ved det nye busstoppet. 
Tidligere har det også vært spilt inn manglende siktlinjer ved overgangen Økriveien / Paal Bergs vei. Støyskjerming langs Munins vei 10 går alt for langt ned mot krysset. Eier har tidligere sagt at det er i orden å ta bort nederste element av støyskjermen. Alt for ofte observeres det at bilister har for høy fart og greier ikke å stoppe ved fotgjengerovergang - siden de ser fotgjengere for sent. Ber om at en  følger opp og fjerner nederste element av støyskjerm som både eier og Berger og Rykkinn vel har ønsket tidligere.
Dersom en skal få flere til å gå og sykle i fremtiden er det viktig å skape økt trygghetsfølelse også for andre brukere enn bilistene.
Vi håper derfor at Viken kan gjøre utbedringer her så raskt som mulig slik at forholdene for de myke trafikantene forbedres.»


Rydding av kratt og planetavfall i kommunale områder. Fellesdugnad

 
Velforeningen har mottatt følgende kommentar fra Lotteritilsynet når det gjelder rydding av planteavfall ved boligområder der det er gitt tillatelse fra kommunen til å rydde og felle trær på kommunens eiendom:
Velforeningers arbeid på kommunalt areal:
«Arbeid på kommunale områder er i utgangspunktet ikke kompensasjonsberettiget (mva). Frivillighet Norge har i samtaler med KS vært opptatt av å beholde frivillighetens integritet, hvor frivilligheten ikke skal bli lurt til å ta på seg kommunens oppgaver og utgifter. Lotteritilsynet la vekt på at saken er prinsipielt vanskelig, men at det ikke er et stort problem dersom kostandene ikke er for store.»


Hvordan stiller kommunen seg til denne vurderingen? Det vil ofte være meningsforskjeller for hva kommunen anser nødvendig og hva et nærmiljø anser som god løsning.

 
Berger Svømmehall

 
Kan kommunen gi en kort orientering om status på videre drift av svømmehallen, ikke minst i forhold til kommunestyrets budsjettvedtak?

 

Tilrettelegging for medvirkning. Relevante dokumenter og tilpasset informasjon for forenings- og organisasjonslivet. Velforeninger

 
Etter vårt skjønn er det blitt mer krevende å finne fram til konkret og lettfattelig informasjon i saker og kommunale planer som er på høring.  Generelt er det vanskelig å finne fram til dokumenter og saker.  Det virker ofte som om nettsiden skrives for å gi alminnelig informasjon til den vanlige innbygger om hva som skjer.  Det legger ikke et godt grunnlag for lag og foreninger som ønske å gi konkret innspill til planer og saker.
Dokumentene er på den andre siden skrevet i et «stammespråk» fra administrasjonens side med henvisning til tidligere vedtak, som er vanskelig å finne, og med henvisning til lover/forskrifter.
Mer tilfeldig kom vellet over dette oppslaget på nettsiden med frist  Nye Berger sykehjem og barnehage | Bærum kommune (baerum.kommune.no).  Vi finner ikke saken på «kunngjøringer» o.l. Etter vårt skjønn burde det gått et varsel til Berger og Rykkinn Vel om dette.
Innbyggerdialog er viktig for tilliten til lokaldemokratiet. Derfor er det avgjørende å tilrettelegge for dette når saker og planer legges ut på høring, gjerne gjennom eget høringsnotat skrevet for høringsinstanser og innbyggere med spesiell interesse for saken.
«Det er lettest å involvere og engasjere innbyggere i saker som er konkrete, der det finnes klare alternative løsninger og som folk opplever at berører dem. Studier viser at deltakelsen er størst når den omhandler innbyggernære problemstillinger. Det kan være lurt å formidle nettopp hvordan sakene berører innbyggerne, hva slags konsekvenser de får for folks liv og alternative løsninger.» (Samarbeidsrapport NIBR/Uni Rokkansenteret 2013).
I Bærum har velforeningene en sentral plass gjennom samarbeidsavtalen mellom kommunen og velforeningene.


Vi foreslår at Bærum kommune, sammen med Bærum Velforbund, ser nærmere på hvilke muligheter en har innenfor tekniske rammer for å tilrettelegge for bedre og reell medvirkning i kommunale saker for velforeningene i Bærum.