Utbygging på Berger.  Bra, men mye trafikk

Utbygging på Berger. Bra, men mye trafikk

Publisert av Erik Sennesvik den 05.07.22.

Her er velforeningen merknader til varselet:

Berger og Rykkinn vel er glade for at fornyelse av Berger sykehjem ble skjøvet fram i tid og nå står foran en fornyelse i tråd med behov i Bærum og på Rykkinn.  Også Berger barnehage trenger sårt til utskifting av lokaliteter og oppgradering av uteområder.

Vi har tidligere gjennom Pådriv Rykkinn pekt på behovet for enkle lokaler for frivillige lag og foreninger på Rykkinn, og håper fortsatt det vil være mulig å tilpasse i prosjektet ettersom belastningen på lokalene vil være forskjellig på dag- og kveldstid..  Dette vil støtte arbeidet for mangfold og aktivitet på tvers av generasjoner.

Bygningsmassen vil bli liggende i et etablert boligområde med småhusbebyggelse, stort sett bestående av eneboliger i 1 etasje pluss kjeller.  Det er også viktig å ta hensyn til Berger gård som et viktig kulturmiljø. 

Vi er derfor forbauset over at det i bestillingen av oppstartsmøte en anført en bebyggelse på inntil 4 etasjer.  Etter vårt skjønn er selv 3 etasjer med kjeller krevende i dette området, og slutter oss til merknader fra oppstartsmøtet, side 2 (maks høyde 3 etasjer, nedtrapping)

I referatet under pkt. 2 er det anført en rekke temaer som det må legges særlig vekt på i arbeidet med plansaken.  Vi slutter oss til disse, men understreker at en grundig trafikkanalyse, med særlig vekt på forhold knyttet til at Rykkin er spesielt godt tilrettelagt for sykkel og gange.  I et område der både barn og eldre skal ferdes, er dette spesielt viktig.

Som det pekes på i forslaget er det snakk om et «trangt» utbyggingsområde.  Dette stiller store krav til trafikkløsning og parkeringsområder, både for ansatte og for korttidsopphold.

Allerede i dag er Valkyrieveien sterkt belastet, ikke minst den ytre delen som også betjener trafikk til/fra Coop Extra.  Vi mener derfor at reguleringsområdet må utvides helt ut til Rykkinnveien, og at det må anlegges fortau langs Valkyrieveien helt fram til skolen.

Beboere langs Valkyrieveien er bekymret over økt trafikk i veien både ut fra trafikksikkerhet og når det gjelder støy. Vi håper at det her kan legges fram trafikkmessig gode løsninger.

Trær og øvrig vegetasjon må skånes i størst mulig grad.  Vi ser at det er gjennomført en naturkartlegging av Asplan Viak, men vi tar forbehold om at vi ikke har hatt anledning til å lese den.

Vi slutter oss i store trekk til den uttalelsen som er sendt inn fra FAU ved Rykkinn skole.  Trafikksikkerhet er sentralt i denne sammenheng, men det er viktig at løsningene også er tjenlig for de fastboende og at det gjøres minst mulig inngrep i private eiendommer og fremkommelighet til disse.

Eksisterende turveier må opprettholdes og få endret status til gang- og sykkelveier med belysning og kommunalt vedlikehold.  Dette gjelder også stikkvei fra Friggsvei til Valkyrieveien forbi dagens barnehage og forbi Berger sykehjem.