Gommerud friområde - økt tilgjengelighet

Gommerud friområde - økt tilgjengelighet

Publisert av Erik Sennesvik den 08.03.24.

"Vi viser til positiv henvendelse om bruken av områdene nord for Tennisbanen opp mot brattheng Eineåsen. Vi er litt usikker på hvor stor del av området forespørselen gjelder, men ser det slik at det hadde vært en fordel å kunne planlegge ut fra hele området, fra Gommerud gård og fram til grense mot bebyggelsen ved FRAM Helseheimen. 

Området er vist i vedlagte notat om «Naturpark under Eineåsen 2021» utarbeidet som grunnlag for vår opprinnelige henvendelse til Bærum kommune. Styret vedtok å fremme saken.

Vi konstaterer at kommunens arealplan klargjør at hele dette området er LNF-område etter innspill fra Berger og Rykkinn vel.

Berger og Rykkinn vel gjennomførte en befaring av kommunens område 8. juni 2021.  Treforvalter Olav Ljøner Hagen representerte kommunen og oppsummerte pr e-post slik i etterkant:

«Foreløpig er det ikke så mye nytt annet enn at vi kikket litt på lokalitet for gapahuk. Vi har to forslag. Det ene utpå pynten ved den lille presenning-gapahuken til barnehagen (vi var vel også der på vår befaring?) eller på østsiden av gangveien som går opp mot Gullhaug (på Gommerudsiden). Vi kan ta sikte på et nytt møte/ befaring utover ettervinteren.»

Det ble imidlertid ikke avholdt noe nytt møte. Forslag til plassering av gapahuk er imidlertid bra.

Nedre del av området er noe bratt og steinet, men oppe på platået er det tur-far og stier.

Noen ønsker og ideer går fram av vedlagte notat, men følgende tiltak er viktige for å gjøre det mer attraktivt å bruke området, ikke minst for daglige småturer.

  1. Rydding av trefall og greiner fra hugst i området. Totalrydding av begrenset område på platået som vil gi god utsikt over vestre Bærum og deler av Rykkinn. Lufting av skogbunnen ved å fjerne en del kratt.
  2. Grovgrusing av «gjørmete» og fuktutsatte deler av stier. Bortsett fra adkomst fra platået ned mot tennisbanene, er dette neppe noe omfattende tiltak. Tiltak bør her ses i sammenheng med adkomst fra holdeplassen Eineåsen, der det går opp en vei til det gamle steinbruddet. Her finner vi også starten på den gamle gruveveien som er merket som historisk veifar i kommunens kartverk (forsetter opp i Eineåsen med noen avbrudd på grunn av bebyggelse)
  3. I midtre del av området finner vi rester av den gamle skytebanen på Gommerud.I dag er det bare skytemuren som er synlig i terrenget. En bør ta stilling til om denne skal gis vern i kulturminnesammenheng.
  4. Oppsetting av gapahuk på et tilgjengelig utsiktspunkt. Det er i dag en del enkle byggverk i dette området. Disse må fjernes. Det er ukjent for oss hvem som har satt opp disse, men utforming og «saker og ting» tydet på at det var ungdommer eller voksne.
  5. Solide sittebenker for å gjøre området mer tilgjengelig for bevegelseshemmete og barnefamilier.
  6. Skilting som bidrar til å holde området ryddig. Retningsskilt etter vanlige regler for tur-far og stier.

Vi vil gi uttrykk for glede over kommunens initiativ og ønsker å holdes orientert om den videre framdriften i prosjektet."