Eldreomsorg og Rykkinn?

Eldreomsorg og Rykkinn?

Publisert av Erik Sennesvik den 20.11.18. Oppdatert 20.01.19.

"Styret i Berger og Rykkinn Vel har fått mange bekymringsmeldinger når det gjelder fremtidens eldreomsorg for beboere i Rykkinnområdet.  Innbyggerne er uforstående til den nedbygging av tilbudet som har skjedd de seinere årene – og som nå planlegges videreført.

 

I planleggingen av utbyggingen på Rykkinn var det å kunne bo i samme området hele livsløpet, et viktig grep fra Bærum kommunes side.   I det lå tilbud av små og store leiligheter, rekkehus og eneboliger, tilrettelagte boliger, eldreboliger og sykehjem. Et bilfritt boområde med lett tilgang til det kommunale tilbudet var en del av utbyggingsplanen.

 

Nedleggelse av Løkka sykehjem og Rykkinn sykehjem, omgjøring av en rekke eldreboliger til sosialboliger i området, og nå planene om nedleggelse av Berger bo- og behandlingssenter, gjør at vi stiller spørsmål ved kommunens politikk på dette området.

 

I budsjett/handlingsprogram skriver rådmannen:

 

Berger bo- og behandlingssenter skal avvikles i 2020, og beboerne flytter til nye Lindelia bo- og behandlingssenter. Når driften ved Berger bo- og behandlingssenter avvikles, vil det ikke være hensiktsmessig å drive Berger omsorgsbolig som består av 17 leiligheter, siden tjenestene til beboerne i leilighetene er avhengige av samdrift med bo- og behandlingssenteret, knyttet til både nattvakter og andre tjenester. Rådmannen foreslår derfor en reduksjon av dekningsgraden med de 17 omsorgsboligene, samlet dekningsgrad er fortsatt innenfor den vedtatte dekningsgraden på 22 prosent.

 

Med avviklingen av Berger bo- og behandlingssenter blir den siste delen av omsorgstilbudet borte, og dermed også en vesentlig faktor i det totale bomiljøet på Rykkinn.


Rykkinn har et relativt høyt innbyggertall, sosial kontakt og tilhørighet har vært trukket fram som sterke sider ved rykkinnsamfunnet.


Vi forventer at kommunestyret krever en plan for hvordan eldreomsorgen kan styrkes på Rykkinn, slik at eldre og/eller pleietrengende fortsatt kan bo i området."