Bærum kommunes strategi for naturmangfold

Bærum kommunes strategi for naturmangfold

Publisert av Erik Sennesvik den 12.02.23.

Styret mener forslaget er et godt dokument på et strategisk nivå, men vi forutsetter at strategien legges til grunn i kommunens planarbeid, både på kommunenivå og når det gjelder reguleringsplaner inkludert dispensasjonspraksis.

Det pekes på at naturmangfoldstrategi for Bærum krever økt kompetanse, også i form av bemanning, og ber om at kommunen vil følge opp dette.

Hovedpunktene i strategien er

1. Utvikle kunnskapsgrunnlaget kontinuerlig

2. Ivareta naturmangfoldet i interne prosesser

3. Styrke naturmangfoldet gjennom forvaltning og drift

4. Skape bevissthet om og stolthet over naturmangfoldet i Bærum

5. Endre arealforvaltningspraksis slik at nedbygging av naturmangfold unngås

og dette får vår tilslutning og gir et godt grunnlag for planlegging som tar inn over seg at «alt henger sammen med alt» i våre omgivelser.

Temaet "Reparasjon og restaurering av ødelagt natur" bør tas inn i strategien, og dette bør også være en målsetting i nære friområder og i bebygde områder så langt det er mulig uten at det reduserer bokvalitet og nærmiljø.

Vellet merker seg at det i målsettingen legges til grunn at «Bærum skal ha som mål å utvide og reetablere områder med uberørt natur, og etablere flere områder i marka hvor man befinner seg minst en kilometer unna tyngre inngrep i alle retninger.»

Vi er bekymret over at det legges inn avstandsregulering, men mener forslaget ellers er godt.  I noen områder vil avstandsbegrensning kunne komme i konflikt med allerede gjennomførte planer for konsentrasjon av «tyngre inngrep».

Et eksempel på dette er Rykkinn, med konsentrert boligsone, men med behov for uberørt natur i nær tilknytning til folk som bor i området.