Aldersvennlig Bærum - Nå skal det jobbes

Aldersvennlig Bærum - Nå skal det jobbes

Publisert av Erik Sennesvik den 09.09.23.

Det var invitert til idedugnad i kommunegården i slutten av august.  Nå starter arbeidet.  Berger og Rykkinn Vel har i en uttalelse summert opp noen av de utfordringene vi mener at kommunen må arbeide med:

Et aldersvennlig Bærum – God samordning og tverrfaglig planlegging. Noen utfordringer.

Berger og Rykkinn Vel vil gi ros til Bærum kommune for å legge til rette for tverrfaglig innsats for å skape et aldersvennlig Bærum til det beste for alle generasjoner.

Styret drøftet temaet i sitt styremøte 31. august, og vil gjerne sende en oppsummering av det vi ser som viktige utfordringer i dette arbeidet:

  1. Berger og Rykkinn vel er glad for at kommunen har satt temaet på dagsorden, og er enig i at et aldersvennlig samfunn inkluderer alle sektorer og andre generasjoner enn de som allerede befinner seg i gruppen.
  2. Det har i seinere tid kommet fram flere eksempler på at nåværende hjelpeordninger for eldre ikke har fungert eller fungerer dårlig. Et aldersvennlig samfunn må legge stor vekt på at flere eldre må ha hjelp og tilrettelegging der de bor om reformen skal fungere.
  3. Mangel på fagutdannete medarbeidere oppgis ofte i debatten som svakheter i kommunenes tilbud. Det er viktig at dette følges opp, og at ikke personalmangel fører til at oppgaver som det offentlige har ansvar for, overføres til frivillige organisasjoner og foreninger.
  4. Mobilitet og framkommelighet er viktige forhold for at eldre skal bo lengre hjemme. I et miljøperspektiv planlegger nå Bærum kommune for bilfrie soner som et ledd i tilrettelegging for økt sykkelbruk og gange. Dette kan bidra til å vanskeliggjøre hverdagen for eldre. Det er tiltak som lett går på tvers i forhold til målsettingen for et aldersvennlig samfunn.
  5. Kontakt med innbyggerne er viktig i et løpende arbeid på denne sektoren, slik at alle kan føle deltakelse, og at de blir ivaretatt. Kommunen må legge vekt på tydelig og konkret utforming av informasjon.Det er også viktig å ta hensyn til at ikke alle har like god kunnskap om digitale løsninger, noe som krever oppmerksomhet ved utforming av tekst og valg av informasjonskanal.
  6. Velforeninger driver forebyggende helsearbeid gjennom inkludering, sosiale nettverk og tilrettelegging av felles ansvar. Dette skaper trygghet og deltakelse. Det er viktig at brede frivillige bevegelser som velforeninger trekkes fram som en medspillere på kommunalt nivå.

Vi minner også om det pågående arbeidet i Helsedepartementet med det de kaller «Bo lengre hjemme»-reformen. Her fokuseres på følgende hovedområder:

  • Kompetente og myndiggjorte medarbeidere
  • Levende lokalsamfunn
  • Boligtilpasning og planlegging
  • Trygghet for tjenester og støtte til pårørende